Nieuws

Burenhulp M.S.V. Tragos en Speeltuin Fort Willem

Burenhulp M.S.V. Tragos en Speeltuin Fort Willem

Het onderkomen van Tragos is de ideale plek voor een studentenvereniging: dicht bij het centrum, maar op voldoende afstand van woonhuizen. Nauwelijks kans op overlast dus. De enige directe buur is de speeltuin. “We hebben goede afspraken gemaakt met Fort Willem”, vertelt Tragos-voorzitter Teun Stunnenberg. “De speeltuin is ’s avonds verboden terrein, we zorgen dat onze leden zich daar aan houden.”

Schoffels

Overdag is er sinds dit jaar juist meer contact tussen de beide buren. “Omdat Fort Willem vanwege corona extra vrijwilligers nodig had, hebben we onder onze leden geworven. Ongeveer 20 mensen hebben zich opgegeven. Via een rooster helpen we nu om beurten in de speeltuin, met name in de weekends. We maken speeltoestellen schoon, bemensen de kassa, houden het maximale aantal bezoekers in de gaten en letten erop dat iedereen voldoende afstand van elkaar houdt.”

Zelf heeft Teun een paar keer meegedraaid. “Prima om te doen”, meent hij. “Het is goed voor ons imago, maar we vinden het ook fijn om iets terug te geven aan de stad. En het is leuk om elkaar wat beter te leren kennen. Mensen van de speeltuin lopen nu soms bij ons binnen en wij konden  schoffels lenen om onze binnenplaats schoon te maken.”

Statiegeld

Nog tot half oktober is de speeltuin open op woensdag, zaterdag en zondag. In de herfstvakantie van 17 tot en met 25 oktober zelfs elke dag. Daarna is de ‘winterstop’. Dat betekent niet dat de Tragosleden zich dan weer alleen op de verenigingsborrels richten. Teun: “We organiseren het hele jaar door allerlei goededoelenacties. Normaal houden onze eerstejaars bijvoorbeeld een collecte voor het KWF, maar vanwege corona kan dat nu niet. Als alternatief denken we erover om bij onze leden met een busje lege kratten bier te verzamelen en het statiegeld dat we daarvoor krijgen, te doneren aan het KWF. Eerder hebben we onder meer een donorweek georganiseerd voor stamceldonoren. Dat leverde zo’n 3000 euro én een aantal nieuwe donoren op. En samen met onze zusterverenigingen Koko en Circumflex hebben we deze zomer doosjes aardbeien langsgebracht bij ouderen die vanwege corona vooral binnen zaten.”

Ventilatiesysteem

À propos corona: de pandemie heeft ook voor Tragos zelf de nodige gevolgen. “Onze vereniging heeft ongeveer 400 leden. In juni zijn we op kleine schaal weer open gegaan: op het terras, met maximaal 30 man. Tijdens de Inkom mochten we 100 mensen hier hebben. Gelukkig hebben we een grote buitenruimte en binnen een ventilatiesysteem. We noteren de namen van onze bezoekers, hebben vaste looproutes en desinfectiegel. Een tijdje geleden is een controleteam van BOA’s langs geweest. Zij constateerden dat alles in orde was en dat alle verenigingen zich aan de regels houden.”

Toch raakten enkele Tragosleden besmet. Om verspreiding te voorkomen, moest de vereniging weer sluiten tot half september. “Iedereen moet zich aanpassen aan de omstandigheden, wij dus ook”, weet Teun. “Grote feesten zijn voorlopig niet aan de orde. Maar we zijn al lang blij dat we weer open mogen. We hopen natuurlijk dat alles snel weer normaal wordt, maar helaas weet niemand wanneer dat gebeurt.”

#studentenstad

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen